I fokus – Arkiv Jönköpings län

Månadens dokument

 • Månadens dokument mars 2024: Jönköpings Hantverksförening

  År 1846 upphävdes det gamla skråväsendet genom den s k Fabriks- och Hantverksförordningen. Istället utfärdades en näringsfrihetsförordning som bl a stadgade att det i varje stad istället skulle bildas en hantverksförening. För Jönköpings del bildades en sådan i juni 1847 – ”Jönköpings Hantverks- och Industriidkareförening”. Den hade till en början liknande funktion som de gamla skråna, men från 1864 när det infördes full näringsfrihet upphörde föreningen att vara officiell remissinstans.

  Föreningen blev istället en intresseförening för hantverkare och industriidkare, främst egna företagare. 1877 reorganiserades föreningen och även yngre hantverkare bjöds in att bli medlemmar. Föreningen började vid den tiden att utfärda lärlings- och gesällbrev, som en slags kvalitetsgaranti för unga hantverkare som genomgått prov och visat sig behärska yrket väl.

  Medlemmarna i Jönköpings Hantverks- och Industriidkareförening samlade för fotografering i samband med Hantverkets Dag 1920. Foto: Holm & Co.

  Bland Hantverksföreningens sociala insatser märks bl a det 1904 föreslagna och några år senare uppförda Borgarhemmet på Bymarken. Vid flera tillfällen arrangerade och deltog föreningen i olika utställningar, bl a Svenska Veckan 1911 och Hantverkets Dag 1920. Efter att i många år hyrt olika lokaler kunde man till slut år 1922 köpa en egen fastighet, som utöver planerad föreningslokal även innehöll en skolbyggnad och lägenheter. Efter ombyggnad kunde föreningens lokal på Östra Storgatan 39 invigas den 26 december 1924. Vid detta tillfälle presenterades idén att arrangera en större hantverks- och industriutställning i Jönköping. Den gick av stapeln några år senare och har blivit känd som Jönköpingsutställningen 1928 – ett av stadens mest minnesvärda arrangemang, som även gav en stor ekonomisk behållning åt både föreningen och Jönköpings stad, som var en av medarrangörerna.

  Jönköpings Hantverksförening är en ideell näringspolitisk förening, partipolitiskt obunden. Dess uppgift är främst att främja hantverkets fortbestånd och utveckling. Målsättningen är att verka för fri enskild företagsamhet grundad på fri marknadshushållning och socialt ansvar.

  Läs mer på föreningens hemsida: https://www.j-hantverk.se/

  Hantverksföreningen har sedan 1979 sitt arkiv deponerat i Arkiv Jönköpings län (AJL 1979/051). Nyligen kompletterades arkivet med ett antal äldre fotografier (AJL 2024/014).

  Lars Östvall
  Arkivarie

 • Månadens dokument februari 2024: Anderstorps Nya Konsumtionsförening u.p.a.

  Månadens dokument för februari är en liten samling bilder från Anderstorps Nya Konsumtionsförening u.p.a. (Utan personlig ansvarighet, en gammal term för en slags ekonomisk förening).

  Föreningen bildades den 25 november 1911 som Anderstorps Kooperativa Handelsförening u.p.a., men lades vilande från 1914 till den 14 augusti 1920 då Anderstorps Konsumtionsförening bildades. Det rubricerade namn antogs den 6 december 1920. Materialet som vi bevarar på Arkiv Jönköpings län sträcker sig över mer än 70-årig av föreningens historia, och bjuder på en hel del intressanta bilder av hur det bland annat kunde se ut i det tidiga Konsum. Nedan följer några av dem.

  Fyra anställda bakom en butiksdisk omgivna av varor.
  Fyrkantig butik under uppbyggnad.
  Träbyggnad i brand, i förgrunden björkar.
  Två expediter med vita mössor vid en disk.
  Man i kylrum framför stort antal korvar och kött som hänger.

 • Månadens dokument januari 2024 – Nässjö KFUK-KFUM

  Nässjö KFUK-KFUM (förkortning för Kristliga Föreningen av Unga Kvinnor och Kristliga Föreningen av Unga Män) bildades 1925 och upphörde i samband med årsmötet den 21 juni 2007. Deras arkiv utgörs av 25 arkivkartonger med olika typer av dokument. Därtill kommer en rik fotosamling med motiv från många olika händelser och platser. Här nedan följer ett axplock av negativ som nyligen skannats. Tiden är kring första hälften av 1960-talet. Fotografen är okänd.

Testtext

Aktuellt

 • Månadens dokument april 2024: Glad Påsk!

  Arkiv Jönköpings län önskar er alla en glad påsk!

  I arkiven återfinns en samling vykort från 1900-talets början, varav flera är påskkort. Bland annat rör det sig om fantastiskt vackra bilder i relief som till olika grad är förgyllda. Guldet översätts sorgligt nog inte speciellt väl till digitalt format, men här nedan ser ni några av de mindre extravaganta korten (som för den sakens skull inte är mindre vackra!).

  Vykort föreställande välklädd man med hatt och mustasch.
  Vykort föreställande kycklingar i färgglada hattar, samt några lyckönskande verser.
  Vykort föreställande lindansande tomte med en skara beundrande tomtar nedanför.
  Vykort föreställande två tomtar som bär en påskhare i ett äggskal.
  Vykort föreställande tre tuppar som rids av tre kycklingar som om de vore hästar.
  Vykort föreställande tomte med en höna och några kycklingar.
  Vykort föreställande två nykläckta kycklingar.
  Vykort föreställande en kyckling som blandar äggtoddy och ett tudelat äggskal med ett ilsket ansikte.

  Vykorten tillhör leverans JFA 2017/072, vilket är en del av ett personarkiv. Annat spännande innehåll inkluderar en fin privat fotosamling och många fler vackra vykort till allsköns livshändelser och högtider. Materialet lämnades i gåva till arkivet.

 • Huskvarna Socialdemokratiska Förening 120 år!

  I år är det 120 år sedan Huskvarna Socialdemokratiska Förening bildades! Ursprungligen hette föreningen Huskvarna Arbetarekommun, men detta ändrades den 1 april 1975 till dagens namn.

  Bildspel med 45 st bilder från Huskvarna Socialdemokratiska Förening.

  I det här bildspelet syns ett litet urval av de många händelser, handlingar, och personer som återfinns genom föreningens långa historia.

 • Vår Hembygd – Huskvarna Hembygdsförenings årsbok 2023

  Nu är det dags att glädjas åt Huskvarnas Hembygdsförenings årsbok för 2023! I denna den 76:e årgången träffar vi på ett stort antal artiklar och bilder från och omkring Huskvarna. För den som har ett intresse av Huskvarnabygden förblir årsboken en obligatorisk läsning.

  Det finns återblickar över Huskvarna under 2023 och flera olika jubileum. Visste ni att Ådalsvägen är 100 år i år, eller det också var 100 år sedan den omtalade läkaren Herman Hjorton dog? Huskvarna fotoklubb firar 80 år och Husqvarna museum fyller 30! Läs också om Gunilla Wallin, den Huskvarnafödda operasångerskan, om Kroatorpet och Kruthuset som en pulserande mötesplats för kultur och historia, och om liv och händelser i Huskvarna år 1923, samt mycket mer!

  Utöver artiklarna finns också tips om ny lokalhistorisk litteratur, nya medlemmar, samt årsberättelse och ekonomisk redogörelse för hembygdsföreningen för 2023.

  Stort tack till Huskvarna Hembygdsförening för den fina boken! Den vilar härefter tryggt i vårt referensbibliotek.

  Årsbokens gröna framsida med en bild av Husqvarna museum.
 • Melodifestivalen 1974

  Sommaren 2023 skänkte Louise Lindström sin fina samling med material om ABBA och Agnetha Fältskog till Arkiv Jönköpings län. Samlingen omfattar tidningar, skivor m m, insamlat under närmare 50 års tid. I år är det också 50 år sedan ABBA vann Melodifestivalen, först den svenska uttagningen den 9 februari och sedan finalen i Brighton den 6 april 1974. I Louises samling finns bl a det manus som delades ut till deltagarna, med information om tider för repetition, smink m m. Manuset är på drygt 30 sidor och här visar vi några av sidorna. Andra artister som deltog i den svenska uttagningen var bl a Lars Berghagen, Glenmarks, Sylvia Vrethammar och Östen Warnerbring.

  Blått pappershäfte, program för den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest 1974.
  Blått pappershäfte, repetitionsschema.
  Blått pappershäfte, sminkschema.
  Blått pappershäfte, schema inklusive manus för presentation av ABBA.

  Grattis till 50 års succéer, ABBA och Agnetha!


  Läs mer om Melodifestivalen, ABBA och Jönköpingsfödda Agnetha Fältskog:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Melodifestivalen_1974
  https://mellopedia.svt.se/index.php/Melodifestivalen_1974
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Abba
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Agnetha_F%C3%A4ltskog

  Förstasidan på Expressen söndagen den 7 april 1974, dagen efter ABBA:s finalseger i England.
 • Ett Solvarv i Gränna 2024

  Gränna stad firar sin födelsedag den 24:e januari. Dagen är värd att fira inte bara av denna anledning, utan även för att Grenna Hembygdsförening i samband med sitt årsmöte släpper Ett Solvarv i Gränna, sin spännande och fullspäckade årskrönika! År 2024 är dessutom särskilt speciellt eftersom boken ges ut för sjuttionde gången.

  Just sjuttio år sedan befinner vi oss i mitten av femtiotalet, som därmed lockar till en närmare titt. I Årets årskrönika får vi en grundlig genomgång både av liv, kultur och samhälle i Gränna under 1950-talet, men också händelse för händelse en genomgång av vad decenniet hade att bjuda på i staden. Alltsammans ackompanjerat av många härliga bilder av både platser, personer och de olika företeelserna.

  Vi får också nöjet att läsa artiklar om natur och landmärken runtom Gränna, bl.a. om Grännaberget /Stadsberget, Söderbydammen och Bergadammen, Tegnértornet, Röttle vattenkraftverk, med mera! Dessutom en spännande artikel om Aron och Gustaf Sandberg, två bildhuggare från Gränna som gjorde namn för sig i Stockholm.

  Såsom titeln på boken antyder följer även en genomgång av det gångna året. Först möter vi 2023 års nationaldagstal, som förtäljer en färgrik resa genom Sydamerika kryddat av jämförelser med hemma i Sverige. Sist men inte minst kommer Hembygdsåret 2023, hembygdsföreningens verksamhetsberättelse för året, tätt följt av texten Ett solvarv i Gränna 2023, med en fin avrundande uppdatering av vad som hänt i Grännabygden under det gångna året, månad för månad.

  Tack så mycket till Grenna Hembygdsförening för den trevliga boken med intressanta texter och så väldigt många fina bilder! Den placeras i vårt referensbibliotek.

  Årsbokens framsida.
 • God Jul önskar Arkiv Jönköpings län

  Med några bilder från Vetlanda dagarna innan jul 1972 (ur Smålands Folkblads bildarkiv) önskar personalen på Arkiv Jönköpings län god jul och gott nytt år!

 • Hakarps Krönika 2023

  2023 års krönika från Hakarps hembygdsförening är här lagom till jul, och Länsarkivet har vänligt nog fått ett exemplar till vårt referensbibliotek.

  I år är det Ådalsvägens hundraårsjubileum som ligger i centrum, med flera intressanta texter om ämnet. Läs om natur, människor, och framförallt arbetet kring att bygga vägen.

  Vi får även läsa om:
  – 1923 års Hakarp: De lokala händelserna vid sidan av de stora världsnyheterna.
  – Vi möter också Stensholm under 50- och 60-talen, och får höra om råttproblem i Stensholmsskolans matsal.
  – Hur det kommer sig att femtiotalets USA återfinns i Hakarp.
  – Vad som försiggått i Hakarp under 2022.
  – Artrikedomen i Kyrkängarna, eller vad som tidigare kallades Oxabetet.
  – Vilka som konfirmerades i Hakarps kyrka 3 juni 1963.

  Och dessutom en hel del om hembygdsföreningen och dess aktiviteter!

  Arkiv Jönköpings län tackar varmt Hakarps hembygdsförening för den fina boken!

  Bokens framsida.
 • Öppettider kring jul och nyår 2023/24

  Arkivet är stängt för leveranser och besökare 25/12-2023 till och med 5/1-2024.

 • Boksläpp i Arkivhuset! Jönköping för inte så länge sedan, av Johan Teiffel

  Var: Arkivhuset i Jönköping, forskarsalen | När: 13 december, kl 14-16

  Överglänsande Lucia själv kommer nu Johan Teiffels nya bok: Jönköping för inte så länge sedan! Fotografier av Jönköping för 40 år sedan pryder sidorna tillsammans med historisk information om motiven.

  Bok, öppen och stängd.

  Boken säljs vid boksläppet för ett nedsatt pris på 250 kr (ordinarie pris 280 kr).

  Efter boksläppet kommer den att finnas tillgänglig på Akademibokhandeln i Jönköping samt Länsmuseets butik.

  Om du inte kan komma till evenemanget är du välkommen att höra av dig till Johan Teiffel via tguf33@hotmail.com och ange antal ex och leveransadress. Boken kostar då 250 kr /ex plus 116 kr för Postnords avgift (summa 366 kr). Boken skickas därefter i vadderat kuvert inom två vardagar.
  Swish-nummer får du i samband med beställningsbekräftelse.

  Trähus med Kristina kyrka i bakgrunden.
  Jönköping Väster, bred gata med bilar och människor.

  Arkivhusets forskarsal når man via Stadsbiblioteket, med entré från Dag Hammarskjölds plats 1. Gå rakt igenom biblioteket så finns Arkivhuset på andra sidan.


  Varmt välkomna!

 • Gislavedsboken 2023

  Årets upplaga av Gislavedsboken är här! Även i år har arkivet erhållit ett exemplar att placera i referensbiblioteket. Boken ges ut av Gislaveds hembygdsförening.
  Fokus för årets bok är Gislaved i förändring. Tillbakablickar och insikter om nuet blandas med visioner om framtiden och de planer som finns för att lotsa Gislaved in i kommande decennier.
  Här sammanfattas bokens innehåll nedan.

  Det är i år 120 år sedan Gislaveds idrottssällskap (GIS) grundades. Det konstateras att föreningen då, liksom nu, är en aktiv sådan. Vi delges en fin hyllning till textförfattarens båda föräldrar, som var engagerade inom föreningen, och till ideella ledare i bredare mening.
  För 50 år sedan tillverkade Gislaveds gummifabrik sina sista galoscher och övergick till bildäck.
  Det var också fem decennier sedan det händelserika året 1973, som här omskrivs i överblick för både Gislaved, Sverige, och världen. Kommunreformen från 1971 var också i färd att träda i kraft för Gislaved, och 1973 var det sista året som ”småkommun”.
  I augusti 2023 fyllde Gislaveds industrimuseum 25 år. En historik från jubiléet och tillhörande bilder återfinns i boken.

  Även det senaste året sammanfattas. Vi får insikt i vad som har inträffat i Gislaved från augusti 2022 till juli 2023.
  För nutidens räkning konstateras det också att Coronapandemin tycks ha upphört, men läsare uppmanas ändå vara fortsatt försiktiga och följa riktlinjerna som finns för vaccinering.

  Bokens framsida.

  Det finns ingen brist på visioner för Gislaveds framtid! Möt visionen G2040 i artikeln ”Centrumutveckling i Gislaved – Mötesplatsen vid Nissan”. Utveckling som omfattar alla sektorer, i synnerhet med fokus på olika former av hållbarhet, presenteras. Det här är framtidens Gislaved, där kommande generationer ska få växa upp och leva!

  Vi möter också en spännande dokumentation av Gislaveds bensinmackar genom åren. Läs och upptäck vilka mackar som kommit och gått.

  Detta och mer, såsom många intressanta och fina bilder, finner du i Gislavedsboken 2023! Vi på Arkiv Jönköpings län tackar så hjärtligt Gislaveds Hembygdsförening för vårt exemplar!

Alla kategorier

Back to top