Månadens dokument
- Månadens dokument december 2024: Adventskalendrar från Y´s Men´s Club i Nässjö
Adventskalenderns historia är lite äldre än Y´s Men´s Clubs. Den allra första kalendern trycktes i Tyskland i början av 1900-talet. Lagom till jul 1934 hade Sveriges Flickors Scoutförbund den första svenska adventskalendern färdig till försäljning. Sedan dess har ett flertal föreningar och företag gett ut advents- eller julkalendrar. Idag finns kalendrar i alla möjliga variationer på olika teman, för både barn och vuxna – godis, leksaker, smink och andra skönhetsprodukter, pussel och korsord m m.
Y´s Men´s International bildades i USA 1922, som en supportorganisation till YMCA (KFUM). I Sverige påbörjades verksamhet 1947, och den första svenska klubben bildades i Linköping. Föreningen i Nässjö bildades den 18 januari 1961, och bland många andra aktiviteter påbörjades redan det första året (1961) utgivning av adventskalendrar. Under flera år gjordes kalendern i samarbete med andra Y´s Men´s-klubbar i länet.
De första åren hade adventskalendrarna lokala motiv, tecknade vyer från nässjöbygden. Från 1965 och till 1998 var kalendrarna något större och ofta med motiv av kända konstnärer och illustratörer, t ex Carl Larsson och Rolf Lidberg. De senare årens kalendrar hade fotografiska illustrationer av först Olof Hegethorn, därefter Joakim Eckerström.
Som en ram runt motivet fanns sedan de 24 luckorna, med varsin liten bild och ett lottnummer på insidan. Baksidorna var fyllda med reklam för lokala företag som Nässjö Sparbank, Steens Bokhandel, ICA-hallen, Rostedts Livs i Bodafors och Sundbergs Järnaffär. Redan 1980 började kalendern även innehålla rabattkuponger till vissa butiker.
Så, vad kunde man vinna då? Första året (1961) kostade adventskalendern 10 kronor, och varje dag utlottades en julskinka, värd 28 kronor, en julspann värd 20 kronor, och en julost med ett värde på 15 kronor. Men på julafton lottades det stora förstapriset ut – en radiogrammofon med stereoljud, värd 1 042 kronor. Året efter var förstapriset ett presentkort på 800 kronor, och fortsatt utlottning varje dag på en julskinka, en julspann och en julost. Därefter ökade vinsterna och kom att bestå av både livsmedel och prylar, t ex keramikskålar, bordsdukar, shoppingväskor, TV-kannor, kaffekoppar och annat. Från 1970-talet övergick man mer och mer till presentkort som vinster. Priset för adventskalendern ökade successivt och år 2005 kostade den 40 kronor.
Y´s Men´s Club i Nässjö upphörde 2007 efter nästan 50 års livlig verksamhet. Året efter, 2008, lämnades föreningens arkiv in till Jönköpings läns folkrörelsearkiv (idag Arkiv Jönköpings län). Leveransen omfattade protokoll, korrespondens, program, räkenskaper m m, och även ett antal av de många adventskalendrar som föreningen givit ut.
Lars Östvall
Arkivarie - Månadens dokument november 2024: Byggbilder från Huskvarna nya stadshus 2016-2017
Man vet aldrig varifrån man plötsligt kan överraskas av en ny bildskatt. I söndags när jag var och slängde soporna hemma hörde jag min granne Lennart ropa på mig. I handen höll han ett USB-minne. Han berättade då att när han var vaktmästare på vårdcentralen i Huskvarna passade han på att fotografera och dokumentera byggandet av det nya stadshuset. Han frågade om vi på Arkivet skulle vara intresserade, och det var vi såklart! Totalt fick vi 29 bilder av Lennart, och här följer ett axplock av bygget under olika skeden.
Vid pennan
Anna Sundin
Arkivarie - Månadens dokument oktober 2024: Karin Håkansson och Sjuksköterskeskolan i Jönköping
Tidigare i år lånade länsarkivet utav Marika Lagervall en fotosamling som har sitt ursprung hos hennes farmor Karin Lagervall, född Håkansson. Karin föddes i Rogberga 1905, och gick mellan åren 1925-1930 i både Jönköpings kristliga folkhögskola och sjuksköterskeskolan i Jönköping. Hon sparade många fantastiska foton som bland annat visar hur det var att vara student i Jönköping för ett drygt sekel sedan. Hon dog 2008, 103 år gammal.
Fotosamlingen sträcker sig även fram till, bland annat 30- och 40-talen, då Karin arbetade på Sävsjö sanatorium och senare ”Manliga kirurgiska avdelningen VI” vid Centrallasarettet i Jönköping, med en kort mellanlandning på Ryhovs sjukhus. Nedan följer ett urval av bilderna.
Några av bilderna är tagna på okänd plats. Om du vet vad de föreställer hör gärna av dig till länsarkivet på info@lansarkivet.se eller via vårt kontaktformulär på startsidan!
Tiden på folkskolan (1925-1927)
Tiden på Sjuksköterskeskolan (1927-1930)
Tiden efter skolan (1930-tal)
Har du en släkting som studerade till sjuksköterska i Jönköping 1927-1930? Kanske finns det då ett porträtt av henne sparat sedan studenttiden. Hör av dig så kollar vi!
Tack så mycket Marika för att vi fick låna och skanna bilderna!
Vid pennan
Sebastian Karlberg
Arkivarie
Testtext
Aktuellt
- Ny fotoutställning i forskarsalen!
Nu finns fotoutställningen Bortglömda Foton? att beskåda i Arkivhusets forskarsal! Dessa foton hittades på en vind där det infunnits en fotofirma under 1900-talets mitt. Motiven är spridda och inget knyter samman fyndet annat än den plats där de påträffades. Därför tycks det mest sannolikt att fotografierna är sådana som aldrig hämtades ut av sina beställare, eller av annan anledning blev kvar hos firman.
På plats finns också möjlighet att bidra till identifieringen. Kanske känner just du igen någon eller något på bilderna som du vill dela med dig av?
Kom och se ett försvunnet Jönköping och hjälp oss rädda dess historia undan glömska!
- På Brukets tid – Nominerad till årets hembygdsbok 2023
Boken På Brukets tid har nominerats till Årets Hembygdsbok 2023! Författare är Peder Losten och arbetet med boken har varit igång i många år. I maj 2023 släpptes den äntligen! Boken är utgiven av Folkrörelsernas Arkiv i Norrahammar i samarbete med Industrimuseet och Tabergs Bergslags Hembygdsförening. Dessa tre står även för finansieringen tillsammans med bidrag från Arkiv Jönköpings län och Syskonen Inger & Sixten Norheds Stiftelse.
Peder Losten skriver själv följande om boken:
Tillkomsten av boken ”På Brukets tid” kan beskrivas som en lång tids färd mot förverkligande. Vårvintern 1977 tillträdde jag som Jönköpings-Postens lokalredaktör i Norrahammar, en tjänst som jag innehade i två år. Under den tiden blev jag mycket fascinerad av det föreningstäta samhället med sitt bruk och sitt stora Folkets Hus. Mitt intresse resulterade i en lång artikelserie i tolv delar kallad ”Bruksfolk i rörelse.” När så en studiegrupp i början av 80-talet fick landstingspengar att använda till ”något kulturellt” om Bruket och samhället tänkte de att jag kunde skriva en bok. Det gjorde jag och efter ett par år kunde jag leverera ett manus. Det uppskattades inte. Manuset blev liggande. Otryckt.
Många år senare hamnade en kopia av mitt maskinskrivna manus i Töreboda efter en dödsbodelning och efter ytterligare ett antal år fann innehavaren att det skulle göra bättre nytta i Norrahammar. Han skickade det till folkrörelsearkivet där Rolf Pettersson vidarebefordrade det till Per-Olof Jern som var ordförande för Norrahammars Industrimuseum. Han satt uppe och läste en hel natt varvid han fann att det absolut borde ges ut i bokform. Han kontaktade mig och folkrörelsearkivet, industrimuseet och hembygdsföreningen enades om att tillsammans finansiera utgivningen.
Med nödvändigt stöd från en redaktionsgrupp av medlemmar från de tre föreningarna ägnade jag ytterligare två år åt att förbättra, lägga till och dra ifrån och efter kompetent layoutarbete av Ronald Blomqvist blev det slutligen en bok. Så nu finns den, samlad mellan två pärmar: berättelsen om framväxten av Bruket och samhället, om människorna som omvände sig till Gud i missionshuset, avlade nykterhetslöfte i logen och organiserade sig fackligt och politiskt i Föreningshuset och Folkets hus. Om köpingen och om inkorporerandet i Jönköpings kommun. Och om Norrahammar av idag – Ett brukssamhälle utan bruk.Vi på Arkiv Jönköpings län gläds stort av den välförtjänta nomineringen!
- Handlingar inför årsmöte med Länsarkivet 15 maj 2024
Här finns handlingar att ladda ner inför Länsarkivets årsmöte den 15 maj 2024.
Verksamhetsplan 2024-2025, budget 2024-2025, val att förrätta 2024 och väckt fråga rörande stadgar kommer att läggas upp på denna sida senast en vecka innan årsmötet. Platsen för årsmötet är IOGT-NTO:s lokal Bäckalyckan 1, 567 92 Vaggeryd. Länk till vägbeskrivning finns längst ner på denna sida.
Kallelse med dagordning till årsmöte 2024 med Arkiv Jönköpings län:
Årsberättelse 2023 för Arkiv Jönköpings län:
Verksamhetsberättelse 2023 för Arkiv Jönköpings län:
Revisionsberättelse 2023 för Arkiv Jönköpings län:
Verksamhetsplan 2023-2025 – Arkiv Jönköpings län:
Budget 2024-2025 – Arkiv Jönköpings län:
Val att förrätta vid Arkiv Jönköpings läns årsmöte 2024:
Väckt fråga rörande antal revisorer enligt stadgar:
Stadgar för Arkiv Jönköpings län:
Klicka på länken nedan för att få upp Bäckalyckan 1, 567 92 Vaggeryd på Hitta.se.
- Huskvarna Socialdemokratiska Förening 120 år!
I år är det 120 år sedan Huskvarna Socialdemokratiska Förening bildades! Ursprungligen hette föreningen Huskvarna Arbetarekommun, men detta ändrades den 1 april 1975 till dagens namn.
I det här bildspelet syns ett litet urval av de många händelser, handlingar, och personer som återfinns genom föreningens långa historia.
- Vår Hembygd – Huskvarna Hembygdsförenings årsbok 2023
Nu är det dags att glädjas åt Huskvarnas Hembygdsförenings årsbok för 2023! I denna den 76:e årgången träffar vi på ett stort antal artiklar och bilder från och omkring Huskvarna. För den som har ett intresse av Huskvarnabygden förblir årsboken en obligatorisk läsning.
Det finns återblickar över Huskvarna under 2023 och flera olika jubileum. Visste ni att Ådalsvägen är 100 år i år, eller det också var 100 år sedan den omtalade läkaren Herman Hjorton dog? Huskvarna fotoklubb firar 80 år och Husqvarna museum fyller 30! Läs också om Gunilla Wallin, den Huskvarnafödda operasångerskan, om Kroatorpet och Kruthuset som en pulserande mötesplats för kultur och historia, och om liv och händelser i Huskvarna år 1923, samt mycket mer!
Utöver artiklarna finns också tips om ny lokalhistorisk litteratur, nya medlemmar, samt årsberättelse och ekonomisk redogörelse för hembygdsföreningen för 2023.
Stort tack till Huskvarna Hembygdsförening för den fina boken! Den vilar härefter tryggt i vårt referensbibliotek.
- Melodifestivalen 1974
Sommaren 2023 skänkte Louise Lindström sin fina samling med material om ABBA och Agnetha Fältskog till Arkiv Jönköpings län. Samlingen omfattar tidningar, skivor m m, insamlat under närmare 50 års tid. I år är det också 50 år sedan ABBA vann Melodifestivalen, först den svenska uttagningen den 9 februari och sedan finalen i Brighton den 6 april 1974. I Louises samling finns bl a det manus som delades ut till deltagarna, med information om tider för repetition, smink m m. Manuset är på drygt 30 sidor och här visar vi några av sidorna. Andra artister som deltog i den svenska uttagningen var bl a Lars Berghagen, Glenmarks, Sylvia Vrethammar och Östen Warnerbring.
Grattis till 50 års succéer, ABBA och Agnetha!
Läs mer om Melodifestivalen, ABBA och Jönköpingsfödda Agnetha Fältskog:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Melodifestivalen_1974
https://mellopedia.svt.se/index.php/Melodifestivalen_1974
https://sv.wikipedia.org/wiki/Abba
https://sv.wikipedia.org/wiki/Agnetha_F%C3%A4ltskog - Ett Solvarv i Gränna 2024
Gränna stad firar sin födelsedag den 24:e januari. Dagen är värd att fira inte bara av denna anledning, utan även för att Grenna Hembygdsförening i samband med sitt årsmöte släpper Ett Solvarv i Gränna, sin spännande och fullspäckade årskrönika! År 2024 är dessutom särskilt speciellt eftersom boken ges ut för sjuttionde gången.
Just sjuttio år sedan befinner vi oss i mitten av femtiotalet, som därmed lockar till en närmare titt. I Årets årskrönika får vi en grundlig genomgång både av liv, kultur och samhälle i Gränna under 1950-talet, men också händelse för händelse en genomgång av vad decenniet hade att bjuda på i staden. Alltsammans ackompanjerat av många härliga bilder av både platser, personer och de olika företeelserna.
Vi får också nöjet att läsa artiklar om natur och landmärken runtom Gränna, bl.a. om Grännaberget /Stadsberget, Söderbydammen och Bergadammen, Tegnértornet, Röttle vattenkraftverk, med mera! Dessutom en spännande artikel om Aron och Gustaf Sandberg, två bildhuggare från Gränna som gjorde namn för sig i Stockholm.
Såsom titeln på boken antyder följer även en genomgång av det gångna året. Först möter vi 2023 års nationaldagstal, som förtäljer en färgrik resa genom Sydamerika kryddat av jämförelser med hemma i Sverige. Sist men inte minst kommer Hembygdsåret 2023, hembygdsföreningens verksamhetsberättelse för året, tätt följt av texten Ett solvarv i Gränna 2023, med en fin avrundande uppdatering av vad som hänt i Grännabygden under det gångna året, månad för månad.
Tack så mycket till Grenna Hembygdsförening för den trevliga boken med intressanta texter och så väldigt många fina bilder! Den placeras i vårt referensbibliotek.
- God Jul önskar Arkiv Jönköpings län
Med några bilder från Vetlanda dagarna innan jul 1972 (ur Smålands Folkblads bildarkiv) önskar personalen på Arkiv Jönköpings län god jul och gott nytt år!
- Hakarps Krönika 2023
2023 års krönika från Hakarps hembygdsförening är här lagom till jul, och Länsarkivet har vänligt nog fått ett exemplar till vårt referensbibliotek.
I år är det Ådalsvägens hundraårsjubileum som ligger i centrum, med flera intressanta texter om ämnet. Läs om natur, människor, och framförallt arbetet kring att bygga vägen.
Vi får även läsa om:
– 1923 års Hakarp: De lokala händelserna vid sidan av de stora världsnyheterna.
– Vi möter också Stensholm under 50- och 60-talen, och får höra om råttproblem i Stensholmsskolans matsal.
– Hur det kommer sig att femtiotalets USA återfinns i Hakarp.
– Vad som försiggått i Hakarp under 2022.
– Artrikedomen i Kyrkängarna, eller vad som tidigare kallades Oxabetet.
– Vilka som konfirmerades i Hakarps kyrka 3 juni 1963.
Och dessutom en hel del om hembygdsföreningen och dess aktiviteter!Arkiv Jönköpings län tackar varmt Hakarps hembygdsförening för den fina boken!
- Öppettider kring jul och nyår 2023/24
Arkivet är stängt för leveranser och besökare 25/12-2023 till och med 5/1-2024.