Filmer – Arkiv Jönköpings län

Filmerna går även att se på vår Youtube-kanal (öppnas i ny flik).

VM 1958, Brasilien – CCCP (JFA-2013-117-003)

Byggfilm från Vetlanda (JFA-2017-071-003, 16 min)

2017 tog Länsarkivet emot arkivhandlingar rörande Svenska Byggnadsarbetareförbundets avdelning 21 sektion 15 Vetlanda. I materialet fanns bland annat 3 stycken VHS-kassetter. På en av kassetterna fanns denna film från olika byggplatser i Vetlanda. På det stora hela saknas information om vilka år filmen/filmerna är inspelade, vilka platser som förekommer i filmen (undantaget Stadshotellet i Vetlanda), vilka personer som är med i filmen och vem som filmat. Maila gärna Länsarkivet om ni har information om något av detta.

”Men det finns sådant hon inte skriver om…” (29 min)

Margareta Andermo har skrivit boken ”Men det finns sådant hon inte skriver om…” som till stora delar bygger på brevväxlingen mellan hennes föräldrar som arbetade som missionärer i Belgiska Kongo. I videoklippet intervjuas hon av Patricia Hallman som till vardags arbetar som etnolog vid Jönköpings läns museum. Korrespondensen, dagböcker, pressklipp mm ingår i Per Hemming och Marianne Andermos personarkiv som finns arkiverat hos Arkiv Jönköpings län.

J-Södra-glimtar 1952, del 1 (39 min)

Stort tack till Björn Karlsson från Jönköpings Södra IF:s Odensbergsstiftelse som lämnat in filmerna till Länsarkivet. Även ett stort tack till Lars-Göran Åkerberg som kommenterade filmen under visningen i Arkivhusets forskarsal den 29 maj 2018.

J-Södra-glimtar 1952, del 2 (10 min)

Fortsättning till ovan video.

Ur min Bilderbok (Jönköping mm 1940-talet, 23 min) – En film av John Johansson

Stort tack till Lennart Nådell som lämnat in John Johanssons filmer till Länsarkivet! Filmen har även visats i Jönköpings Arkivhus Forskarsal som en del av Länsarkivets filmprogram under våren 2018.

En vandring genom Hovslätt (19 min) – En film av David Nygård

Jönköping 1950-60-tal (25 min) – En film av  Folke Nilsson

Stort tack till Jan Nilsson som lämnat in Folke Nilssons filmer till Länsarkivet – som digitaliserat filmerna så att fler människor kan få glädje av dem!

1:a Maj 1980 (15 min) – En film av Hans Paulsson

Med start i Hovslätt följer vi filmaren genom Jönköping och Huskvarna denna 1:a maj-dag 1980. Många människor är engagerade i demonstrationståg denna dag, andra pysslar i trädgården eller förbereder båten för en ny säsong.

Jönköping med omnejd 1969-1976 (23 min) – En film av Jan Asp

Vi bygger Folkets Hus (Värnamo) – En film av Nils Höglund

Speakerrösten i filmen tillhör Kalle Hedkvist. Erik Karlsson har varit tekniker vid produktionen. Sven Erik Bergkvist och Reine Bengtsson har hjälpt till att identifiera personerna i filmen. Filmen som ligger på en VHS-kassett inkom  till Länsarkivet under 2016 från Föreningen Folkets Hus och Folkets Park u.p.a. Värnamo.

På Stefas tid – När hockeyintresset väcktes i Vätterbygden

Filmen På Stefas Tid – När hockeyintresset väcktes i vätterbygden bygger på foton, minnesbilder och berättelser presenterade och sammanhållna av Lars-Åke Engblom, som också var IK Stefas siste ordförande. Christer Möller har filmat och redigerat.
Detta är ett klipp på 5 minuter ur filmen. Vill man se hela filmen, som är 60 minuter lång, går det bra att kontakta Lars-Åke Engblom på e-post: Lars-Ake.Engblom@ju.se. Filmen kostar 100 kr.

Gångtävling från 1933 med Typografernas avdelning 29 i Jönköping

I arkivet tillhörande Svenska Typografförbundets avd 29 Jönköping som förvaras på Arkiv Jönköpings län finns fem stycken rullfilmer som nu har digitaliserats.

Byggfilm från Vetlanda

Film från Vetlanda som inkommit med arkiv tillhörande Svenska Byggnadsarbetareförbundets avdelning 21 sektion 15 Vetlanda. En del av filmen är en dokumentation av när Stadshotellet byggdes på med en våning. Tyvärr saknar vi årtal. Vi saknar även uppgifter på vem eller vilka som filmat. Kontakta gärna Länsarkivet om ni har information kring filmen.

VF-kårens Visingsöläger 1938

Filmen tillhör Huskvarna Missionsförsamling (numera Equmeniakyrkan Huskvarna), V.F.-kår (Våra flickor), ID 3888, som förvaras på Arkiv Jönköpings län. Denna 8mm film är inspelad 1938 när V.F.-kåren hade läger på Visingsö.

Annebergs vaxduksfabrik

Film från Annebergs Vaxduksfabrik. Inkom till Länsarkivet under 2003 från SIF-klubben i Anneberg.

Back to top