Månadens dokument juli 2024: Föreningen J. A. Hultmans Minne – Arkiv Jönköpings län

Johannes Alfred Hultman, även känd som ”solskenssångaren”, var en psalmskrivare, sångare och predikant född 1861 utanför Sävsjö. När han var sju flyttande hans familj till USA, men han färdades ofta till och från hemlandet och blev populär i båda länderna.

Välklädd man i glasögon.
J. A. Hultman.
Noter till psalmen "Tacksägelsen".
Tack min gud för vad som varit (psalm 261 i den svenska psalmboken 1986).

Redan när solskenssångaren dog i Kalifornien 1942 togs förslaget upp att man borde bevara hans barndomshem Ärnanäs i Hjärtlanda socken, som då stod övergivet. Möjligen beroende på kriget dröjde det dock till 1945 innan någon tog initiativ på riktigt, då pastor Axel E. Elmquist försökte samla ihop pengar för insatsen. Men trots att vedhandlaren från Stockholm som ägde fastigheten var beredd att sälja, ansågs kostnaden avskräckande och intresset var inte tillräckligt. Stugan stod istället redo för rivning.

Senare samma år uppmärksammades stugans kulturella värde av landsantikvarie Egil Lönnberg vilket väckte intresse hos Jönköpingsposten, som skickade redaktör Eric Jonsson till platsen. Han anlände i nödens tid, just dagen innan den planerade rivningen. Han övertalade då ägaren att vänta, och efter ett reportage i tidningen fanns det ett förnyat intresse kring Hultmansgården och man fick bidragslöften från människor runt om i länet och även utanför, bland annat från ett grävmaskinsbolag i Stockholm som lovade att bisträcka 800kr efter att chefen hade läst artikeln i JP.

Med dessa donationer köptes fastigheten och 1946 samlades föreningen J. A. Hultmans minne för första gången i pastor Elmquists hem villa Björkhaga. Enligt stadgarna var ändamålet att inköpa och vårda stugan i Ärnanäs där solskenssångaren föddes, samt att tillgängliggöra platsen för läger och andra evenemang. Föreningen, eller kanske specifikt pastor Elmquist, intresserade sig även för att samla in minnen om Hultman och fick många brev från både Sverige och utlandet gällande just detta.

Två män, en välklädd och en i arbetskläder, inuti stuga invid öppen spis.
Pastor Elmquist och Byggmästare Svensson renoverar stugan.

Det fanns dock mycket kvar att göra med stugan, som stod i ett sådant skick att rivning hade varit önskvärt för den förre ägaren, och föreningen arbetade med renoveringen i två år. Men när ett restaurerat Ärnanäs väl kunde invigas var det ”en glädjes dag” och firades med sång och delande av ”hultmansminnen” i en grupp av 2000 besökare vilket bland annat inkluderade Hultmans änka som hade färdats hela vägen från Kalifornien för tillfället.

Förutom för att vara värd för scoutläger och liknande höll Elmquist och den svenskamerikanska föreningen årliga ”solskensfester” vid gården varje juli, vilka var tillfällen att sjunga allsång och minnas Hultman. Dessa var med sina besökare i tusentalen väldigt populära, och även dessa inkluderade gäster från USA. Dock var vägarna till stugan enligt uppgift i dåligt skick och verkligen inte anpassade till de stora evenemang som hölls på gården och man försökte få dit lokalpolisen för att hjälpa till med trafiken under en av dessa solskensfester, men man fick tyvärr ordna det på egen hand.

Stor folksamling runtom flaggstång med svensk och amerikansk flagga.
Amerikaner på Hultmansgården (kanske solskensfest?) förmodligen någon gång under 50-talet.
Noter till solskenssång.
Låt oss sprida solsken, ur Solskenssånger.

1959 dog pastor Elmquist, och utan sin grundare upplöstes föreningen J. A. Hultmans minne två år senare. I ett sista möte 1961 bestämde man att stugan i Ärnanäs samt deras tillgångarna på 18.000kr skulle skänkas till Ansgariiföreningen som tacksamt accepterade gåvan.

Lyssna på Låt oss sprida solsken här (ny flik).

Typisk svensk stuga på två våningar innanför ett staket., bakom syns träd och lada.
Ärnanäsgården.

/Dennis Karlberg, Arkivassistent

Back to top