Ett Solvarv i Gränna 2024 – Arkiv Jönköpings län

Gränna stad firar sin födelsedag den 24:e januari. Dagen är värd att fira inte bara av denna anledning, utan även för att Grenna Hembygdsförening i samband med sitt årsmöte släpper Ett Solvarv i Gränna, sin spännande och fullspäckade årskrönika! År 2024 är dessutom särskilt speciellt eftersom boken ges ut för sjuttionde gången.

Just sjuttio år sedan befinner vi oss i mitten av femtiotalet, som därmed lockar till en närmare titt. I Årets årskrönika får vi en grundlig genomgång både av liv, kultur och samhälle i Gränna under 1950-talet, men också händelse för händelse en genomgång av vad decenniet hade att bjuda på i staden. Alltsammans ackompanjerat av många härliga bilder av både platser, personer och de olika företeelserna.

Vi får också nöjet att läsa artiklar om natur och landmärken runtom Gränna, bl.a. om Grännaberget /Stadsberget, Söderbydammen och Bergadammen, Tegnértornet, Röttle vattenkraftverk, med mera! Dessutom en spännande artikel om Aron och Gustaf Sandberg, två bildhuggare från Gränna som gjorde namn för sig i Stockholm.

Såsom titeln på boken antyder följer även en genomgång av det gångna året. Först möter vi 2023 års nationaldagstal, som förtäljer en färgrik resa genom Sydamerika kryddat av jämförelser med hemma i Sverige. Sist men inte minst kommer Hembygdsåret 2023, hembygdsföreningens verksamhetsberättelse för året, tätt följt av texten Ett solvarv i Gränna 2023, med en fin avrundande uppdatering av vad som hänt i Grännabygden under det gångna året, månad för månad.

Tack så mycket till Grenna Hembygdsförening för den trevliga boken med intressanta texter och så väldigt många fina bilder! Den placeras i vårt referensbibliotek.

Grönt omslag med avlång bild av skog med lite bebyggelse på övre halvan och texten "Ett solvarv i Gränna 2024" på nedre.
Årsbokens framsida.
Back to top