Månadens dokument maj 2023: Dockskåpet från Västra förskolan – Arkiv Jönköpings län

När jag var fyra år fick jag ett jättestort paket i julklapp som innehöll ett dockskåp! Jag hade mycket glädje av detta under många år. Vi är många, både barn och även vuxna, som fascinerats av dockskåpens värld; att få bygga, inreda, möblera och leka i en miniatyrvärld.

Hösten 2021 fick Jönköpings läns folkrörelsearkiv möjlighet att ta emot ett dockskåp som gåva från Västra förskolan i Jönköping. Huset består av två våningar med tre rum och kök, inrett med möbler och små detaljer i blandade stilar. Framsidan har två dörrar med glasfönster och en liten balkong i mitten.

Kvinna med vita handskar framför ett grönt dockskåp.
Suzanne Berger framför dockskåpet från Västra Förskolan. Foto: Lars Östvall.

Det finns inga uppgifter om när huset byggdes eller vem som har byggt det. Men dockskåpet har enligt nuvarande personal på Västra förskolan funnits där under ett antal år och har säkert varit till glädje för många förskolebarn. Troligtvis är det barn som varit delaktiga i att bygga och inreda det grönmålade huset.

Ester Holgersson som under 1950-talet var förskollärare och föreståndare vid Västra barnträdgården (senare Västra förskolan) har berättat: ”Träslöjd var de flesta barn roade av och de fick själva bestämma vad de skulle snickra. Det blev ofta båtar, bilar eller hus. Enkla saker för de små och mer avancerat för de större”.

Västra förskolan har sitt ursprung i den Västra skyddsskolan som tillkom 1875 på initiativ från damer i Jönköpings borgarklass. I bevarade anteckningar och utdrag ur protokoll står det att läsa ”Socialt ansvarskännande kvinnor har samlats för att diskutera vad som kunde göras för de små barnen i Västra stadsdelen”. En kommitté tillsattes och föreningen fick namnet ”Fruntimmersföreningen på Förstaden i Jönköping” och den kallades även för ”Västra fruntimmersföreningen”. För en summa av 2 kronor om året gick det att bli medlem i fruntimmersföreningen.

Första åren höll Västra skyddsskolan till i hyrda lokaler, men 1896 byggdes ett eget hus till skolan på Brunnsgatan 30. Barnen som gick på skolan skulle vara från fattiga hem men i ett protokoll från 1894 står det också att ”Barnen skola ej vara här endast för mat och vård utan för uppfostran och lärdom”.

1910 började Dora Lönnegren som 12-åring att arbeta som barnflicka på Västra skyddsskolan. Hon har berättat ”Barnen kom vid 9-tiden. Lång väg hemifrån; Dunkehalla, Bymarken, Mariebo och så från tändsticksfabrikerna. De fick äta så mycket bröd som de ville, och vid 12-tiden blev det ärter, soppa och välling. Endast vid helger blev det risgrynsgröt. De sjöng och lekte, massor med leksaker som var skänkta och en härlig plan med gungor och sandlådor”.

På 1930-talet förändrades verksamheten på både Östra och Västra skyddsskolorna till en barnträdgårdsverksamhet för barn som gick både heltid och deltid. Från och med 1975 kom all verksamhet för barn i förskoleåldern att benämnas förskola och Västra barnträdgården blev Västra förskolan.

Stort rum med många små sittplatser och ett centralt bord, text på kortet lyder Jönköping Västra Barnträdgården, Kombinerat Lek och Sovrum.
Vykort, Västra Barnträdgården. Inlån från Västra Förskolan leverans 2021/113.

Har du egna minnen från Västra förskolan eller känner igen det grönmålade dockskåpet så kontakta gärna oss på Folkrörelsearkivet: info@lansarkivet.se

/ Suzanne Berger, arkivassistent

Back to top