Östra Storgatan 1 – Stora Hotellet – Arkiv Jönköpings län

Stora Hotellet – Frimurarhotellet

Det var en av alla bränder som härjade staden, som möjliggjorde Stora Hotellet. De 1 mars 1854 började det brinna i en av stadens få industribyggnader, som låg vid kanalen och det ödelade en stor del av husen mellan Östra Storgatan och Vättern. Huset som brann kallades ibland Lundströmska huset och ibland Sandwallska. I huset fanns en av Jönköpings första tidningar, ett boktryckeri och en tapetfabrik, Norlings Tapetfabrik. Det var när man torkade tapeter över öppen eld, som elden tog sig.

En ny stadsplan antogs och detta möjliggjorde att man kunde lägga den ekonomiska grunden till hotellet redan 1855. Ett antal framstående Jönköpingsbor köpte den utbrända tomten och 1856 kom bygget igång. År 1860 stod Jönköpings Hotell klart, det var då det största lansortshotellet i Sverige.

Den första och mycket dynamiske chefen hette Theodor Blanch. Från ett jobb som portier på Hotell Rydberg i Stockholm fick han möjligheten att driva stadens nya inneställe. En vers i Jönköpings-Bladet från tiden:
Färdigbyggt blev vårt hotell
Med resurs för ungkarlens qväll.
Och det bästa i étt
Det blev Schweizeriet
Med sin tjusiga mamsell.

Schweizeriet var ett högklassigt konditori, som hade tillstånd att sälja alkohol, företrädesvis likör i kombination med kakorna. Schweizeriet låg på den norra sidan och här byggdes en trädgård med servering. Den gode Blanch introducerade också en annan nyhet. I den eleganta Spegelsalen fanns en balkong och på denna musicerade Jönköpings Regementes musikkår, när gästerna åt mat. Första gången det skedde var 29 februari 1860, men då var inte spegelsalen klar.

Jönköpings hotell hade också gasljus, den första byggnaden utanför Tändsticksområdet, där bröderna Lundström byggt ett gasverk till Strands Väveri och Tändsticksfabriken. Stadens gasverk var vid denna tidpunkt inte byggt.

Stor samling välklädda personer i en väl upplyst sal med flera kristallkronor.
Arrangemang i Spegelsalen. (Jönköpings läns museum JM 1987/2: 129.)
Sal med schackrutigt golv, flera pelare och några små bord med stolar.
2. Foajén. (Jönköpings läns museum JM 1988/2: 2913.)
Grnigt foto av hotellrum med kristallkrona och olika möbler, bl a kakelugn.
3. Resanderum. (Jönköpings läns museum JM 2000/1: 1581.)

En räcka personer har passerat som chefer på hotellet. Blanch slutade 1868 och återvände till Stockholm. Sedan följde:
1868-1875 Charles Emil Sjöberg
1875-1889 Frans Gustav Nilsson
1889-1893 Heinrich Becker Han ändrade namnet Stora Hotellet
1893-1896 Chopin Erslev
1896-1906 G Nyman
1906-1912 Axel Persson
1912-1919 Anna Persson, Axel Perssons fru
1919-1927 Adolf Olsson
1927-1930 Harald Lundin

Det är under den senares tid på Hotellet som en olycka, en brand i norra delen av Hotellet, gjorde att Hotellet fick en annan exteriör. Trädgården försvann och den norra delen, som vi är vana vid i dag byggs med en ny matsal och ett antal nya rum.

1931         Erik Föök
1931-1942 Carl Wilhelm Nilzén

Efter denne kom en person som gjorde stora Hotellet till Storan – han hette Bengt Staaf. Hans son Lennart och framförallt dennes fru Gunilla gjorde Storan till ett fantastisk nöjescentrum i Jönköping.  Listan på artister som bott eller uppträtt på Storan kan göras lång. Några exempel. Ingrid Bergman, Douglas Håge, Karl Gerhard, Alice Babs, Svens Assmusen, Povel Ramel, Family Foru, Magnus och Brasse, Lill Lindfors, Eartha Kitt, Sven-Bertil Taube, Lasse Lönndahl och Robban Broberg.

Vad jag kan förstå är Stora Hotellet i Jönköping berömt långt utanför landets gränser och inte minst den underbara Vätterrödingen. Undras kan också om inte Storan är det landsortshotell, som kanske är äldst i Sverige. Det har i obruten följd varit ett första klassens hotell i mer än 173 år!

Källa: Stora Hotellet 100 år – en jubileumsskrift.

Lennart Lindberg

Tillbaka till Östra Storgatan, norra sidan

Back to top