Månadens dokument juli 2022: Lions Club Mullsjö – Arkiv Jönköpings län

I början av juni tog arkivet emot material från Lions Club Mullsjö, så vi passar på att lyfta denna klubb som månadens dokument. Utöver protokoll, matriklar, korrespondens mm från mitten av 1950-talet och framåt finns det även ett hundratal diabilder och fotografier i leveransen. Många av bilderna är från jul- och vårmarknader i Mullsjö som Lions ordnat under 1990-tal och tidigt 2000-tal. Urvalet som visas här är gjort med GDPR i åtanke – detta som en förklaring till varför det inte alltid blir de fotografiskt ”bästa” bilderna som publiceras på hemsidan. Men innan den avslutande (lilla) bildkavalkaden, en kort historik över Lions verksamhet:

”Lions Clubs International, ofta benämnd Lions eller Lions Club på svenska, är en ideell internationell välgörenhetsorganisation som bildades i Chicago den 7 juni 1917 av affärsmannen Melvin Jones. 1948 kom lionsrörelsen till Europa och Lions Club Stockholm bildades som den första klubben i Europa. Medlemmarna arbetar ideellt och utan politiskt eller religiöst ställningstagande för människor i nöd och en värld i fred, efter FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Lions internationella motto är ”We Serve” (Vi hjälper), och det svenska mottot är ”För samhällsansvar och livskvalité”. Lions ursprungliga devis var Liberty intelligence our nation’s safety, där initialerna bildade ordet Lions. Utifrån detta antog man ett lejon som symbol. Lions logotyp utgörs av bokstaven L omgiven av två lejonansikten som är höger- res. vänstervända.” – https://sv.wikipedia.org/wiki/Lions_Club

Lions har varit en av Folkrörelsearkivets medlemmar sedan 2008 och material har lämnats från följande klubbar inom Jönköpings län: Nr 114 Lions club Tabergs Bergslag, Lions Club Habo, Lions Club Gränna, Lions Club Bankeryd, Lions Club Jönköping och nu senast, Lions Club Mullsjö.

/ Richard Fransson, arkivarie

Trähus med lite folk.
Månadsmöte 1982 på Olofsborgs jaktslott
Fem personer gående på jordväg.
Familjeutflykt med Lions till bl.a. Kavlås säteri.
Några män står tätt ihop, en verkar tända en annans cigarett,
Familjeutflykt med Lions till bl.a. Kavlås säteri.
Samling människor på jordväg.
Familjeutflykt med Lions till bl.a. Kavlås säteri.
Man i hatt på scen.
Information saknas.
Man på scen med tomteluva.
Fredrik ”Shaking Fredrik” Willstrand på scenen.
Scen inuti lastbilsflak med kör.
Julmarknad på torget i Mullsjö 1993.
Scen i lastbilsflak med spelande band.
Lions julmarknad i Mullsjö 1995.
Scen i lastbilsflak med spelande band.
Lions julmarknad i Mullsjö 1995.
Festlighet med svenska flaggan och Lions clubs märke, någon typ av utdelning på scen.
Lions Club Mullsjö distriktsmöte och 40-årsjubileum 1997 på Mullsjö Friluftsgård.
Band på scen, närmst har dragspel.
Lions Club vårmarknad 1997. PRO-orkestern uppträder.
Band på scen med kör nedanför.
PRO-orkestern med kör.

Back to top