Månadens dokument oktober 2020: Nässjö IF – Arkiv Jönköpings län

Månadens dokument är fyra fotografier från föreningens tidiga verksamhet.

”Historien om Nässjö Idrottsförening har skrivits av och om många personer och händelser under dess långa livstid och det svåra är inte att hitta dessa utan att endast reducera allt till en liten text. Här gör vi dock ett tappert försök.

Lördagen 22 november 1899 samlades 20 personer på Templarlokalen på Postgatan i Nässjö för att bilda Nässjö Idrottsförening . Inträdesavgiften fastställdes till 1 kr och veckoavgiften till 25 öre. 

1900 kom verksamheten igång och första tre idrotterna att verka inom NIF var Gymnastik, tyngdlyftning och brottning. 1907 tillkom bandyn som en gren inom NIF. Totalt har 15 olika idrotter huserat inom NIF innan de har antingen bildat en egen förening eller avslutat sin verksamhet helt. Bowling, handboll, ishockey, tennis, orientering, skidor, backe, brottning, skridskor, gymnastik, friidrott, tyngdlyftning, bandy, fotboll och simning är de 15 idrotter som verkat inom Nässjö Idrottsförening. Senast att lämna NIF var fotbollen som blev Nässjö FF 1985.

Bandyn är ändå den idrott NIF främst är kända för och den idrott som levt kvar och det fortsatt starkt. 2019 fyllde föreningen 120 år.”

Texten ovan är hämtad från Nässjö IF:s hemsida. Följ denna länk för att komma till hemsidan och läsa mer om Nässjö IF:s historia. Länken öppnas i nytt fönster.

Ett hundratal människor uppklädda i idrottskläder på en idrottsplats.
Deltagarna i Smålands Idrottsförbunds tävlingar 1905 uppställda på Nässjö IF:s idrottsplats med fanor. Tävlingarna arrangerades av Nässjö IF. Foto: A. Wiklunds efterträdare, Nässjö.

”NIF bäst på stortävling i Nässjö 1905. Som tidigare anförts siktade NIF på att få den nya planen i så gott skick, att vi med heder skulle kunna inbjuda till och avhålla Smålands Idrottsförbunds tävlingar år 1905. Vår åstundan uppfylldes och dessa tävlingar anordnades samma år.”

Information i anslutning till fotografiet ovan.
En idrottsplats omgärdad av publik. Mitt i är häckar uppställda för häckhoppning. Runt om en löparbana.
Översikt över Nässjö IF:s idrottsplats under pågående tävlingar vid Smålands Idrottsförbunds tävlingar 1905. I förgrunden ser man målställningen av trä. Foto: A. Wiklunds efterträdare, Nässjö.
Ett man i vit idrottsmundering hoppar längd i en sandgrop. Vid sidan och i bakgrunden människor i hatt som betraktar längdhoppet.
Längdhoppare i aktion med omgivande funktionärer i halmhattar och i bakgrunden en höjdhoppsställning. Från en av de första tävlingarna på ”Mossen”, Nässjö IF:s gamla idrottsplats. Foto: A. Wiklund, Nässjö
En man i vita idrottskläder saxhoppar över ribban på en höjdhoppsställning. I bakgrunden  publik och funktionärer.
Höjdhoppare i aktion vid en av de första tävlingarna på ”Mossen”, Nässjö IF:s gamla idrottsplats. Foto: A. Wiklund, Nässjö

/ Richard Fransson, arkivarie

Back to top