Musikföreningen Sunrise – Arkiv Jönköpings län

Att påstå att musikföreningen Sunrise i Nässjö bildades 1986 är en sanning med modifikation. Det fanns nämligen en gammal nedlagd eller vilande förening med namnet Sunrise som eldsjälen Ingrid Lindgren väckte till liv. Utöver namnet ärvde det nya Sunrise även kvarlåtenskap från den gamla föreningen på summa 24 kronor. I en P4-intervju från 31 mars 2008 berättar Ingrid för Magnus Nilsson hur musikföreningen från början huserade i den gamla järnvägsstationens inrökta café, vilket var en perfekt miljö för föreningens bluesbetonade profil – även om det bjöds på många fler stilar än bara blues. Ombyggnationer av Nässjö järnvägsstation ledde dock till att man fick söka nya lokaler och sedan 1994 bedrev föreningen sin verksamhet på Hotell Höglandet. Ingrid berättar att det tog runt 10 år innan föreningen var så pass väletablerad att hon kunde sluta oroa sig över att publiken skulle utebli vid spelningarna.

Vill du höra intervjun med Ingrid Lindgren kan du följa denna länk: https://sverigesradio.se/artikel/1982317

Stiliserad sol över två kullar och en järnväg.
Föreningens handmålade skylt satt uppe vid alla spelningar, enligt Ingvar Ellbring, som är en av dem som ombesörjt att föreningens handlingar lämnats till Länsarkivet.

Sedan 2011 förvaras protokoll, gästböcker, affischer, fotografier, ljud- och videoinspelningar med mera på Arkiv Jönköpings län. Detta med anledning av att föreningen officiellt upphörde vid sitt årsmöte den 21 februari 2011. Avsked är en stor del av bluesmusiken, men helt borta är inte Sunrise – för på arkivet lever musiken och minnena vidare.

Här följer ett urval av affischer ur arkivet tillhörande Sunrise.

Affisch: Kellie Rucker
Affisch: D-Regulators.
Affisch: Lasse Tennander.
Affisch: Kathy Morrow.
Affisch: Cajun Hurricane.
Affisch: Dry Weave.
Affisch: Big Bang All Stars.
Affisch: The eminent East coast Dixie Stompers.
Affisch: Kriminal Tango.
Affisch: KnockOut Greg & Blue Weather.
Affisch: Two Timers.
Affisch: Calaisa hos Sunrise.
Affisch: Bloos Blasters.
Affisch: Hot Club de Suède.
Affisch: Blue Light.
Affisch: Sick'n Blues.

Back to top