Östra Storgatan 53 – Holms fotoateljé – Arkiv Jönköpings län

På adressen Östra Storgatan 53 fanns under lång tid en fotoateljé. I mitten av 1870-talet startade Herman Stafhell sin fotofirma här. Den fanns sedan kvar till 1890, men under namnet Stafhell & Co. År 1890 tog Hampus Holm över fotoateljén. Hampus Hjalmar Holm var född 1860 i Bro, nära Säffle, och han blev omsider hovfotograf (1896).

Stenbelagd gata med trähus, till höger en port med skylten "H Holm" och en man, på gatan en cyklist.
Östra Storgatan 53 med ingången till Holms fotoateljé till höger. Kanske är det Holm själv som står i porten? Foto: Erik Åkerhielm. (Jönköpings läns museum.)

Även Holm skaffade sig en kompanjon och ändrade firmanamnet till Holm & Co, och en bit in på 1900-talet tog kompanjon en Gustaf Leopold Holmqvist över. Fotoateljén kom att stanna i släkten ända in på 1980-talet, först genom sonen Gunnar Holmqvist och därefter dennes son Bengt Holmqvist. Ateljén flyttade över till kvarteret Cigarren och drevs de sista åren av fotograf Leif Rogö.
Litteratur:
Adresskalender 1906, Jönköping. Rubriken Fotografer, s 125.

Fyra flickor i finklädsel.

Bland de många jönköpingsbor som besökte Holms ateljé för att bli fotograferade var de här flickorna. Fotot har Ingrid Leinehed sänt in och hennes mammas moster, Sara Wilhelmina Ljungberg (f 1879) är en av flickorna. Med på bilden är också Augusta Sund och Hilma Hallenborg, samt möjligen även Agnes Bruhn. (Källa: Ingrid Leinehed 22/11 2022.)

Av Lena Rüdeberg Grönning i Hägersten har vi fått en gåva bestående av flera s k visitkortsfoton från olika jönköpingsateljéer. Några av dem kommer från Holms ateljé på Östra Storgatan 53. Personerna på bilderna är tyvärr okända. Kan du hjälpa oss? Maila lars.ostvall@jlfa.se! Och tack Lena för korten!

Två porträttfoton av kvinnor i fin klädsel och uppsatt hår.
Till vänster ett porträttfoto av en finklädd kvinna, till höger ett foto av tre kvinnor med en liten knubbig hund (liknar en korthårig Jack Russel Terrier).
Back to top