Östra Storgatan 41 – Liljas konditori – Arkiv Jönköpings län

Liljas konditori slog upp sina portar 1929 och första ägaren var fru Ella Lilja, gift med droskägaren Oscar Lilja. I början av 1940-talet hade konditoriet bytt ägare och nu var istället Harry Funker innehavare.

Stenhus med utfällda markiser och skyltfönster med varor, text "G Halldens Tapisseriaffär" till höger om en port på vars vänstersida en mindre skylt med text "Konditori".
Liljas Konditori, till vänster i fastigheten Östra Storgatan 41. Foto: Åke Ryd.

I oktober 1943 fick John Frostfeldt anställning hos Funker. Frostfeldt var då relativt erfaren i branschen – redan 1929 hade han börjat som lärling, på Sandemans några hus bort på Östra Storgatan. Han var bara 14 år när han började och hade 25 kronor i månaden i lön. Lönen på Liljas var betydligt bättre – 100 kronor i veckan, och dessutom 1 % av omsättningen. Under sin tid på Sandemans hade John Frostfeldt träffat sin blivande hustru Gunvor. Den 1 december 1946 tog paret Frostfeldt över Liljas konditori. Några år senare (1950) fick John Frostfeldt sitt mästarbrev som konditor.

Man i bagarklädsel håller skylt med text "Konditorn frestar med 'alla mot alla-bakelsen'".
Alla mot alla var ett radioprogram med Lennart Hyland och den 6 december 1957 utmanade han landets konditorier att bjuda alla barn under 10 år på gratis bakelse. John Frostfeldt var en av de generösa konditorerna. Foto: Åke Ryd.
Kvinna bakom disk med bakverk betjänar en manlig kund.
Gunvor Frostfeldt bakom disken. Foto: Åke Ryd.
En man och en kvinna i bageri.
Gunvor och John Frostfeldt i bageriet. Foto: Åke Ryd.

”En av specialiteterna som man kunde få på Liljas konditori, var en nötruta doppad i choklad. Skolungdomarna, som var flitiga besökare på Liljas, uppskattade särskilt de stora smörgåsarna, gjorda på hembakta hålkakor.” (Olofsson 1990, s 19.)

Liljas hade också många fasta kunder, och till vissa arbetsplatser levererade de fikakorg.

Man bakom disken i bageri, iförd vit klädsel med mössa.
Här står John Frostfeldt själv bakom disken. Foto: Åke Ryd.
Man i bagarklädsel till bords med wienerbröd och kaffe.
John Frostfeldt tar en paus med en kopp kaffe – och bakverk. Foto: Åke Ryd.
Man och kvinna i bageriet med tre barn.
Paret Frostfeldt med bagarbarnen – Clas, Åsa och Anders. Foto: Åke Ryd.

John och Gunvor Frostfeldt drev Liljas konditori fram till 1981, då det upphörde.

Stort tack till John och Gunvor Frostfeldts son Ulf och barnbarnet Åsa för värdefulla uppgifter! Tack, Åke Ryd, för fotografier och tack till Lennart Lindberg för kontakt och insamling!

Tillbaka till Östra Storgatan, norra sidan

Back to top