Östra Storgatan 37 – Arkiv Jönköpings län

I hörnet Torggränd-Östra Storgatan finns idag en fyrkantig stenklump som innehåller bostäder och diverse affärer. Detta hus är byggt av KFUM 1966, men innan dess stod på denna tomt ett fint gammalt trähus som innehöll lokaler för en av stadens tre dagstidningar. Jönköpings-Posten höll till på Kapellgatan och Smålands Folkblad på Klostergatan. Smålands Allehanda, som kallade sig frisinnad när den startade 1880, höll på 50-talet till i Östra Storgatan 37.

Östra Storgatan 37 ägdes av direktör Ernst Hartman, ägaren till bland annat Krönleins bryggeri, och här flyttade Smålands Allehanda in 1910. Efter att ha startat på Kapellgatan 8, haft ett mellanspel på två andra adresser utmed Östra Storgatan, fick de så en plats där tidning kom att var kvar på till dess slut 1962.

Kvarteren öster om Hovrättstorget härjades av en svår brand 1790 och Östra Storgatan 37, (Kyrkokvarteret 1-2) brann ner. Kristinekyrkan skadades också och ett stort antal hus förstördes. Redan 1791 var dock huset återuppfört, och var på 1950-talet att av få 1700-tals hus som var kvar i relativt oförändrat skick. Inga stora skyltfönster hade tagits upp och fasaden var i stort sett orörd.

Huset köptes 1962 av Jönköpings stad 1962 och 1966 sålde de det till KFUM som rev lokalerna. Någon tanke på att bevara ett av få oförstörda Jönköpingshus fanns inte.

Lennart Lindberg

Tillbaka till Östra Storgatan, norra sidan

Back to top