Östra Storgatan 35 – Sandemans – Arkiv Jönköpings län

Sandemans är ett klassiskt konditori i Jönköping. Det låg på Östra Storgatan 35 och var en fortsättning på Bröderna Anderssons konditori. Detta konditori hade tidigare varit beläget på Barnarpsgatan 17 (år 1914), och även på Västra Storgatan 2. Bröderna var tre till antalet, men 1927 var brodern O. Andersson formellt innehavare av konditoriet, som då ska ha varit beläget på Östra Storgatan 31. (Jönköpings adress- och telefonkalender 1927.)

År 1928 bytte bröderna Andersson efternamn till Sandeman, med godkännande av Kungl Maj:t 24/5 1928. Samma år ska konditoriet ha övertagits av brodern David Fredrik Sandeman och namnet ändrades då till Sandemans Konditori. Brodern Karl Oskar Sandeman verkar dock ha varit fortsatt engagerad i rörelsen, medan tredje brodern ska ha bytt karriär.

Vit tallrik med texten Sandemans i kursiv stil.
Tallrik från Sandemans. (JFA.)

För en kortare period flyttade Sandemans från Östra Storgatan 31 till andra sidan gatan, nummer 34-36. Där fanns det i januari 1940 då en brand utbröt – kaffegästerna fick kasta sig ut från andra våningen för att undkomma lågorna. (En av dem var för övrigt min mamma, Anna Östvall, som bröt armen i fallet.)

Efter branden flyttade konditoriet först till Smedjegatan 22, men redan efter en kort tid vidare till Östra Storgatan 35. Denna fastighet, den s k Björkmanska gården, köpes i oktober 1940 av en ingenjör H T Dalén och dennes svärson, auditör O. Wiedel, vilka hade planer på att öppna en restaurang i fastigheten. Efter en större renovering öppnades Sandemans kafé här i maj 1942. Daléns och Wiedels restaurang fanns vägg i vägg, och den kallades Humble Gård. På senare bilder kan man se namnet Sandemans i neon över konditoriets skyltfönster. En senare ägare till fastigheten var krögaren Madsen från Gränna. (Uppgift Bo E Karlson 2018.) 1960 brann det åter hos Sandemans, tyvärr inte för sista gången.

Sandemans i Jönköping hade också en filial i Huskvarna, på Torsgatan 13, och innehavare var en S G Olsson (1968). Det fanns för övrigt ett Konditori Sandemans även i Eksjö åren 1946-1953.

Musikstället Sandemans

På Sandemans i Jönköping hade man ibland haft musikunderhållning, men 1970 blev det ett renodlat musikställe. Sandemans förvandlades då från konditori till klubb med diskotek.  Detta Sandemans hade egentligen rötter i 60-talet, då Margareta Järvhammar och Claes Lindkvist (från Caretakers) drev en popklubb i Huskvarna Folkets Hus – ”Whisky á Goo-Goo”. Detta flyttades till Jönköping och fick namnet ”Disque á Goo-Goo”. Det var beläget intill nuvarande Atteviks bilfirma. Från dessa lokaler flyttade sedan paret Järvhammar/Lindkvist sin klubb till f d konditori Sandemans vid Östra Storgatan. Fastigheten ägdes då av Margareta Järvhammars far. Klubben ärvde det klassiska konditoriets namn. 

Artikel med bild på sju personer och texten "Gammalt hus blev som nytt - Jättearbete av sex ungdomar".
När lokalerna renoverades var tidningen på plats och gjorde ett reportage. Till höger med sopborste Margareta Järvhammar och längst fram i mitten Claes Lindkvist. Tidningsklipp från Tommy Sörensen.

Sandemans var framför allt ett diskotek, och bland de discjockeys som spelade där var Nils ”Gollan” Möller, ”Pyllan” Holmqvist, Mats Åkesson och en göteborgare som kallades ”P-E”. Någon gång var också den senare sportjournalisten Åke Strömmer och dj-ade på Sandemans!

Långhårig man vilt gestikulerande bakom ett slags bord.
Gollan Möller i dj-båset på Sandemans. Foto: Bo Andersson.
En samling LP-skivor i plastfodral.
Skivor från Sandemans diskotek. (JFA 2011/218.)

”Jag minns att Phyllan och jag stog i predikstolen premiärkvällen… dvs vi DJ s jobbade i predikstolen en bit upp på väggen (ungefär som i kyrkan). Den syns på den affisch Mats Ola å jag gjorde för att marknadsföra oss! Jag var tvungen att ha en liten pall för att med stora svårigheter ta mig upp dit!” (Stigbjörn Persson, Facebook 24/3 2018)

Det var många som hjälpte till på klubben, i garderoben, i baren och med lite av varje. I baren stod under en period Bo Andersson och tack vare honom finns en serie fotografier bevarade från Sandemans. Det fanns för övrigt två barer på klubben, den ena vid dansgolvet och den andra på väg in mot det så kallade Röda Rummet. 

Man bakom bardisk.
Bosse Andersson själv i baren.
Fyra långhåriga personer varav de vi ser ansiktet på är leende.
Glada gäster på Sandemans. Foto: Bo Andersson.
Två män, den ena i gråaktig jacka och den andra i en rosa urringad skjorta.
Robban och Christer i garderoben. Foto: Bo Andersson.

Bo Anderssons fotografier från Sandemans.

Ibland hade man livemusik på Sandemans, och bland de artister som uppträtt här är Svante Thuresson, Nature med Dave Greenslade (från Colosseum) och Scaffel Pike.

Fyra vitklädda herrar spelar musik tillsammans.
Här är Svante Thuresson med band på besök. Svante bakom trummorna. Foto: Bo Andersson.
Långhårig man spelar piano.
Dave Greenslade (fd Colosseum) spelar tillsammans med Nature på Sandemans i februari 1972. Foto: Göran Hallqvist.
Tre långhåriga män spelar musik tillsammans.
Nature på Sandemans 1972: Bosse Skoglund, Lasse Wellander och Pär David Johnsson. Foto: Göran Hallqvist.
Fest med ett antal ungdomar, en dansar resten sitter.
En grupp sittande ungdomar, en röker.

Två bilder från en fest på Sandemans, ca 1971. Foto: Christina Hildingsson.

Bogarts

Klubben på Sandemans övertogs sedan av Gunnar Cronholm och Göran Blomqvist. Troligen var det i samband med ägarbytet som klubben omkring 1973 bytte namn till Bogarts.
 

Branden

Julnatten 1973 brann gamla Sandemans än en gång. Fastigheten blev helt förstörd och polisen misstänkte att det var en anlagd brand. 

Den brandskadade byggnaden sedd framifrån, skyltarna är kvar men fönster och tak är borta.
Sandemans/BOgarts efter branden i december 1973. Foto: Lucas Söderberg.
Artikel med bild av bränd byggnad och texten "Julens storbrand misstänks anlagd", samt "50 brandmän bekämpade elden, Stor kulturförlust, miljoner upp i rök".
Jönköpings-Posten den 27 december 1973.

Denna brand blev slutet för det gamla anrika konditoriet – men många minnen finns kvar både från gamla Sandemans och Bogarts!

Hör gärna av dig om du har något att berätta om någon av klubbarna!

Lars ÖstvallEtt jättetack till Bosse Andersson, Christina Hildingsson och Lucas Söderberg för lån av fotografier!

Tillbaka till Östra Storgatan, norra sidan

Back to top