Barnarpsgatan 11 – Arkiv Jönköpings län

Explosionsartad brand förstörde färgaffär

Artikel av Lennart Lindberg, tidigare publicerad i Jnytt 26/2 2011.

Träbyggnad vid hörn med skyltning för järnhandel, utanför stenbelagd gata med spårväg och en bil.
Elander & Lundbergs färgaffär förstördes vid en kraftig brand 1953. Foto från Bankeryds Fotoklubb.

Elander & Lundbergs färghandel drabbades i augusti 1953 av en explosionsartad brand. SmålandsFolkblad för 22 augusti har nästan krigsrubriker: Nattlig jättebrasa hotade helt kvarter. Brandman skadad..

JP och SmF kom på den tiden ut på eftermiddagarna, varför de hann få med ett fylligt referat och bilder på den urblåsta byggnaden. En polis larmade brandkåren 02.42 och snabbt var ett 25-tal brandmän i arbete då brandstationen låg bara 300 m från brandplatsen. Bara ett par minuter efter att brandmännen startat bekämpningen kom en kraftig knall, som av ett kanonskott. Alla fönster mot Barnarpsgatan sprängdes och tre brandmän på gården kastades tillbaka av lufttrycket och föll omkull. Hela kvarteret var hotat och bl a en resandevåning i den norra delen utrymdes helt.

Brandmännen hjältar
Brandmännens overaller täcktes av färg i 7-8 kulörer. Brandchefen Thorö var stolt över deras insats. Om brandkåren kallats 10 minuter senare hade troligen hela kvarteret strukit med. Varorna i butik och gårdsrum liksom tapetlagret en trappa upp förstördes. Skadorna bedömdes till bortåt 200.000 kr, vilket idag motsvarar ca 3 milj kronor, belopp som visar penningvärdets fall under nästan 60 år.

Behöver nu läsarnas hjälp
Det är svårt att få fram äldre fakta om ett företag. Trots att vi haft hjälp av Länsmuseet och Folkrörelsearkivet har vi bara fått fram ungefärliga uppgifter om rörelsen. Varför drevs färg- och jernhandel under samma firmanamn? Dessutom saknas uppgifter om vad som hänt efter branden.
Vi tror att firman startat omkring år 1900. Jernhandel stavas med e före stavningsreformen 1906. I boken ”Det okända Jönköping” utgiven av Länsmuseet 1984 skildras i ett avsnitt om krogar och ölkaféer på Väster vid 1900-talets början hur jobbarna gick via krogen hem från arbetet. ”Mitt emot låg då Elander och Lundbergs järnhandel. På andra våningen över affären fanns vid sekelskiftet en andra klass restaurang och hotell. Något söder därom fanns en tredje klass krog kallad ”Fördärvet”.
Vi hoppas att läsekretsen kan komplettera med olika uppgifter. Vad hände t ex efter 1953?

Lennart Lindberg

Back to top