IK Tor…d – Ett av storlagen – Arkiv Jönköpings län

En samling män i rock och hatt runt en korg eller kista med texten TORD.
Spelarna är, stående från vänster: Einar Hurtig (ordf.), Gunnar Roman, Hjalmar Bark/Andersson, Martin ”Slaktarn” Johannesson, Bertil Ask. Mittraden: Gunnar ”Pära” Holmer, Olle Nilsson, Stig Nyberg, Eskil Svensson, Sven Olsson (troligen). Sittande: Allan Nilsson, Karl-Erik ”Knabben” Ståhl, Nils Damgren och Hugo ”Putte” Sandahl.

Bildandet av Ik Tor?

IK Tord bildades 1919 på Centralkonditoriet i Jönköping. Från början var tanken att klubben skulle heta IK Tor. Det var inte ovanligt vid denna tid att idrottsklubbar och andra föreningar lät sig inspireras av nordisk mytologi vid val av namn: Heimdal, Freja, Oden, Balder, Brage bara för att nämna några.

Tyvärr var namnet Tor redan upptaget av en klubb i Uppsala, men eftersom man redan låtit sy upp en fana, vilket kostade ganska mycket pengar med den tidens mått mätt, så beslöt man sig helt enkelt för att lägga till ett ”d” i slutet av namnet – på så vis kunde man ju behålla fanan!

Ett av Jönköpings första storlag

IK Tord var ett av Jönköpings första storlag. Andra halvan av 1930-talet hade de något av en storhetstid. Lagets bedrifter fyllde både läktare och sportsidor.

1936 hade IK Tord lyckats avancera upp till den dåvarande näst högsta divisionen, DIV II ÖSTRA. Denna var indelad i fyra olika regionala serier med tio lag i varje. Det var alltså 40 lag i näst högsta divisionen. I denna division höll de sig kvar under fyra säsonger. Första säsongen lyckades de bäst och de hade goda chanser att avancera ytterligare. De vann dubbelmötet mot Hammarby IF som till slut blev det lag som vann serien och därmed också kvalplatsen med möjlighet till vidare avancemang. Andra storlag som Tord mötte vid denna tid och kunde hävda sig emot var bland annat IFK Norrköping och Degerfors IF.

Säsongen därpå spelade Tord i DIV II VÄSTRA. Även denna gång placerade man sig i toppen av tabellen, närmare bestämt på tredje plats efter Degerfors IF och Karlskoga IF. Säsongen 1938/39 hamnade man på sjundeplats. Säsongen 1939/40 gick det sämre och det blev nedflyttning till division III. Det berodde till stor del på att många spelare blev inkallade till armén under beredskapstiden. Det var helt enkelt svårt att få ihop ett tillräckligt bra lag för att bita sig kvar i näst högsta divisionen. I division III blev det några hårda drabbningar mot J-Södra som hade sin storhetstid framför sig, mycket tack vare de unga blivande stjärnorna i truppen, Karl ”Timpa” Simonsson och Ivar Eidefjäll.

84 år i glömska

Fotot är taget av den berömde Stockholmsfotografen Peddy Moberg. I 84 år låg det bortglömt innan Mattias Hult, Fotosamlare från Östersund, upptäckte det i en kartong med originalfoton han köpt i oktober 2020. Med hjälp av Lennart Larsson, som jämfört spelarna på fotot med dokumenterade laguttagningar, kan vi med största sannolikhet säga att fotot är taget i samband med bortamötet mot Årsta SK i Stockholm den 4 oktober 1936.

Fotografiet ovan publicerades under rubriken ”Minnesbilden – IK Tord” i Jönköpingsposten sommaren 2021. Originalbilden har lämnats över till Lennart Larsson och IK Tord.

Stort tack till Christian Johannesson för att Du kontaktade Länsarkivet och hade den stora vänligheten att ordna en kopia av fotografiet!

Back to top