Kyrkogatan, östra sidan – Arkiv Jönköpings län

Kyrkogatan

Ringlande gata kantad av växtlighet på båda sidor löper längsmed en rak gata med hus, fyra gångare på den förstnämnda.
Foto från Jönköpings läns museum.

Ovanstående gamla vykort på Kyrkogatan är med all säkerhet mer än 100 år gammalt. Nuvarande Per Brahegymnasiet finns ju inte utan den slingrande gångvägen är ju nuvarande parkering bakom skolan. Kyrkogatan skulle inte från början hetat Kyrkogatan. Den skulle heta Skjutsstallsgatan eftersom stallet för hästarna, som var dåtidens drivkraft på droskorna, hade sin stallplats mittemot nuvarande gamla Brandstation.
Nej, Kyrkogatan heter Kyrkogatan, trots att det inte finns en enda kyrka utmed gatan. Visserligen låg det en medeltida kyrka i korsningen Västra Storgatan-Kyrkogatan, men det är inte den som har gett namnet till gatan. Det är det faktum att stadens kyrka på väster skulle ligga där Per Brahegymnasiet nu ligger. Men det nybyggda Läroverket (Rådhuset) blev för litet och då fanns det hux flux ingen plats för en kyrka. Den hamnade ju sedan lite längre västerut där just Sofiakyrkan ligger idag.

Lennart Lindberg

Kyrkogatan 7

Kyrkogatan 7 – Jönköpings Gasverk
Länk:
Jönköpings gasverk på Wikipedia

Gruppfoto av en samling män i arbetskläder inklusive mössor, runtom dem är det ett plank och marken tycks vara täckt av snö.
Gasverkets verkstadsklubb år 1909. Foto ur IF Metalls arkiv. (JFA)

Tillbaka till startsidan för Jönköping

Back to top