Djurläkartorget / Juneporten – Arkiv Jönköpings län

Djurläkartorget – Skjutsarebacken

Artikel av Lennart Lindberg, publicerad i Jnytt 25/9 2010.

Namnet på den plats där vi ibland byter buss, har fått sitt namn från en gata som inte finns längre. Den hette Djurläkargatan, ibland Djurläkarbacken, men för det mesta Djurläkarliden. Detta uttalades av oss Jönköpingsbor som ”juläkalia”. En ”lid” är ett annat ord för backe. Vad namnet på gatan kommer ifrån är ju inte speciellt svårt att förstå. Stadens veterinär, med andra ord djurläkaren, bodde utmed denna gatstump. Det var egentligen en del av Trädgårdsgatan, från och med Västra Storgatan ner till Järnvägsgatan.
Under den tid vi talar om, tidigt 1900-tal, var det inte riktigt samma klientel som behandlas av Djurläkaren, som idag behandlas på Djursjukhuset. Den helt dominerande kundkretsen bör ha varit stadens hästar. Dels ”det fina folkets” rid- och dragdjur. Men framförallt allt de hästar som skötte alla transporter i staden under denna tid. Både folk och gods kördes ju med hjälp av manuella hästkrafter.

Två hus i en lätt sluttning.
Vykort.

Med denna eleganta Melodiradioövergång kommer jag till Skjutsarbacken. Detta är backen från Dunkehallavägen upp till Stadsparken. Namnet kommer av att Stadsparken var, innan det blev Stadspark, betesmark för stadens skjutshästar. Själva ”droskstationen”, där hästskjutsarna stod och väntade på körningar, var i norra ändan av nuvarande Hotellplan. De stod uppställda där taxidroskorna står uppställda på bilden från Hotellplan.. Själva stallet för hästarna, Skjutsstallet låg utmed nuvarande Kyrkogatan. Denna hette för övrigt Skjutsstallsgatan från början. Nu heter den Kyrkogatan trots att där inte ligger någon kyrka. Men det är en annan historia.

Vättern och hamnpiren, med bro och några båtar.
Vykort från Nordisk Konst.

Texter och bilder framtagna av Lennart Lindberg.

Djurläkartorget som blev Juneporten

Artikel av Lennart Lindberg, tidigare publicerad i Jnytt.

Entrén till Juneporten.
Juneporten kallas fortfarande av många för Djurläkartorget. Foto: Bankeryds Fotoklubb.

Artikeln avhandlar Juneporten. Det är ju numera namnet på det torg som bildades när Jönköpings centrala västra delar byggdes om. I förlängningen av Trädgårdsgatan fanns en brant backe ner mot Järnvägsgatan, som hette Djurläkarliden eller som vi pojkar kallade det på vår dialekt ”juläkalia”. En lid är ju ett annat ord för en backe. Namnet Djurläkarliden hade den naturligtvis fått för att i denna backe bodde stadens veterinär.

Veterinärsverksamheten var en konsekvens av ett större intresse för bättre djurvård. Verksamheten fanns sedan 1825, men först 1838 förlade man ett djursjukhus till Sjögatan, som gatan hette då. Den bytte sedan namn till Djurläkarliden. Någon likhet med våra dagars djursjukhus finns inte, ”kunderna” var i stort sett traktens hästar, både hästar från bönder, men framförallt de hästar som användes som dragare för allmän person- eller godstransport.

Matbutik redan på 60-talet
Väster om Sjögatan/Djurläkarliden, låg Tändsticksområdet och närmast det numera tyvärr rivna Villa Strand. Bakom ett plank doldes en magnifik träbyggnad som tjänstgjorde som disponentvilla. Tomten där Tändsticksfabriken låg hette Strand, därav namnet på villan och även på den textilindustri som förlades på tomten, Strands Väverier. Den stora putsade fastigheten längst till väster på området, granne med Västra Storgatan är en av byggnaderna från Väveriet.

När man då byggde de två stora husen Hoven och Hackspetten på ömse sidan om den tidigare gatan fyllde man ut och den öppna planen fick då namnet Djurläkartorget. Runt denna plats öppnades ett antal butiker, den främsta absolut ICA Matmarknad. Detta sker i slutet på 60-talet och några stora köpcentra som det blivande A6 var inte påtänkt. Men ICA Matmarknad var något absolut nytt och ett mycket framgångsrikt affärskoncept. Tidens tand har väl gjort att den i dag måttligt stora affären har förlorat sin plats som stadens främsta mataffär och det är nog svårt för dagens generation att förstå att detta affärsläge var så suveränt.

En av Länstrafikens bussar framför Juneporten.
Foto: Gunnar Berglund.

Men via Djurläkarliden och Djurläkartorget har jag kommit fram till dagens namn Juneporten. Namnet saknar historisk förankring, nog för att staden har haft både en och två portar, men inga har legat på denna plats och ingen har haft namnet Juneporten. Det var så att Djurläkartorget fick på grund av vissa orsaker en dålig klang Platsen blev på grund av sitt läge en uppehållsplats för personer som på grund av sitt uppträdande gav den dåligt rykte. Då byggde kommunen om och in torget, utlyste en tävling om ett namnbyte och det vinnande förslaget var Juneporten.

Källor:
Karlsson, Bo E. 1996. Bebyggelse i Jönköping 1612-1870.

Lennart Lindberg

Back to top