I arkivhänseende delas de svenska folkrörelserna vanligen in i ett drygt tiotal kategorier, avseende dess organisationer, föreningar och förbund:
Se det senaste för samtliga föreningskategorier längre ner på sidan
Folkrörelser
Folkrörelserna i Sverige har en våldsam bakgrund. När begreppet folkrörelse började användas kring sekelskiftet 1800, så var det i det närmaste synonymt med uppror – folkliga protester mot kungamakten, tvångsutskrivningar till krig, höga skatter och svält. Men dessa uppror ledde sällan till något gott för befolkningen – det krävdes andra metoder för att åstadkomma samhällsförbättringar. Vid denna tid hade både samhällets elit och medelklass börjat bilda föreningar för olika ändamål och det fanns även ett engagemang för de mindre lyckligt lottade i samhället. Det bildades föreningar för välgörenhet, för arbetarnas bildning, för hejdande av det utbredda alkoholbruket m m. Snart började även arbetarna själva att bilda föreningar, fackföreningar, kooperativ för inköp och försäljning av livsmedel, nykterhetsföreningar, religiösa föreningar, föreläsningsföreningar m m.
Denna folkrörelse bestod av olika delar, främst arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och väckelserörelsen, och tillsammans hade de en avgörande betydelse för framväxten av det demokratiska Sverige under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Sedan dess har folkrörelsernas roll förändrats och många fler rörelser har uppstått. Föreningslivet av idag är omfattande och har en viktig roll i samhällsbygget och dess utveckling.
Begreppet folkrörelse har definierats som ”en social rörelse är ett slags organiserat (i lösa nätverk, grupper eller organisationer) kollektivt handlande, vars aktörer delar vissa grundläggande föreställningar om omvärlden, känner solidaritet med varandra och befinner sig i konflikt med det etablerade systemet inom det område där de verkar och framför sina protester. För att räkna som social rörelse krävs att protesthandlingarna och den kollektiva identiteten som rörelsen etablerar uppvisar en viss varaktighet över tid.” (Jamison, Andrew och Wettergren, Åsa. 2006. Sociala rörelser – politik och kultur.)
Nytt om föreningarna
-
Månadens dokument mars 2024: Jönköpings Hantverksförening
År 1846 upphävdes det gamla skråväsendet genom den s k Fabriks- och Hantverksförordningen. Istället utfärdades en näringsfrihetsförordning som bl a stadgade att det i varje stad istället skulle bildas en hantverksförening. För Jönköpings del bildades en sådan i juni 1847 – ”Jönköpings Hantverks- och Industriidkareförening”. Den hade till en början liknande funktion som de gamla…
-
Ett Solvarv i Gränna 2024
Gränna stad firar sin födelsedag den 24:e januari. Dagen är värd att fira inte bara av denna anledning, utan även för att Grenna Hembygdsförening i samband med sitt årsmöte släpper Ett Solvarv i Gränna, sin spännande och fullspäckade årskrönika! År 2024 är dessutom särskilt speciellt eftersom boken ges ut för sjuttionde gången. Just sjuttio år…
-
Månadens dokument februari 2024: Anderstorps Nya Konsumtionsförening u.p.a.
Månadens dokument för februari är en liten samling bilder från Anderstorps Nya Konsumtionsförening u.p.a. (Utan personlig ansvarighet, en gammal term för en slags ekonomisk förening). Föreningen bildades den 25 november 1911 som Anderstorps Kooperativa Handelsförening u.p.a., men lades vilande från 1914 till den 14 augusti 1920 då Anderstorps Konsumtionsförening bildades. Det rubricerade namn antogs den…